28 Nisan 2015 Salı

SADABAD PALAS



Tahran sokaklarında dikkatimi çeken unsurlardan bir tanesi de;  kapitalist parlaklıktan fersah fersah uzakta kalmalarının sonucu kaybedilmeyen estetik duygusunun binalara yansımasıydı. Renk uyumu, dış cephede kullanılan malzeme ya da ufak bir ferforje detayla benim gözümün alışkın olmadığı bir bütünlük vardı sokaklarda.

Şahın saray kompleksi olan Sadabad Palas'ı gezerken İran insanlarının içine işlemiş olan sade zevki daha belirgin olarak gözlemleme fırsatı buldum. Şaşaadan uzak ince bir zevk ürünü olan saray eşyalarını ve sarayın tamamını bizim saraylarımız ile kıyaslamaktan kendimi alamadım.

Yaldızı ve oymaları seven Padişahlarımıza karşın devrik Şah Reza  Pehlevi ve Farah sanki biraz daha elit bir zevke sahiplermiş gibi geldi bana. Sarayların kullanım zamanları arasındaki 50-60 yıllık farkın da etkisi vardır tabii.

Şahın ve ailesinin ikamet ve çalışma amaçlı olarak kullandığı binanın hemen dışında devrim sırasında kesilip sadece ayakları bırakılan Şah heykeli mevcut. Neden tamamını kaldırmak yerine ayaklarını bıraktıklarını çözemedim.

Binanın kendisi oldukça sade  ve bir saray olarak küçük sayılabilecek ebatta. Beyaz dış duvarlarda pek bir süsleme yok. Ana kapının tam karşısında yerel halk kahramanlarından İsfendiyar'ın heykeli var. 

Kabul ve yatak odaları oldukça sade ve zevkli döşenmiş.




Saray kompleksinin tamamını gezemedim ama her zaman favorim devrik kralın babası için yaptırdığı Green Palas'ın yatak odası tavan süslemeleri olacak. Ayna kullanılarak yapılan mozaik tavan ve duvarlar bir masal sahnesinden fırlamış gibi hayranlık uyandırıcıydı.

Saray Kompleksi  19 ana bölümden oluşuyor. Kraliyet arabaları, yemek takımları, silahlar, minyatürler, mutfak eşyaları, sanat eserleri, giysiler ve dokümanlar için ayrı binalarda sergiler düzenlenmiş. Bunun dışında iki İranlı kardeş olan Omidvar Kardeşlerin 1954 yılında küçük bir minibüs ve motosikletle yaptıkları dünya turundan topladıkları eşyalara ayrılan bir ufak bina daha var.


SARAY KOMPLEKSİNİN BAHÇESİ
GREEN PALACE YATAK ODASI















WHITE PALACE GİRİŞ SALONU


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder