4 Mayıs 2015 Pazartesi

TAHRAN'DA ALIŞVERİŞ


Tahran' da alışveriş yapabilmek için yanınızda ya Riyal olmalı ya da İran bankalarının debit kartlarından birisi. Zira daha önce söylediğim gibi -ne güzel ki- bu memlekette kredi kartı mevhumu yok. Cebinize paranızı koyup deste deste harcayacaksınız ve para biriktirme uzmanlarının gözdesi olacaksınız. Keza o desteleri saçarken kredi kartı gibi rahat harcayamayacaksınız içiniz gidecek.

Yanınızda USD veya EURO varsa merkezi yerlerde bulabileceğiniz Döviz Bürolarında TL'ye göre gayet güzel karşılıklara Riyale geçebilirsiniz. Yanınızda geçerli bir pasaportunuz olması işlem için yeterli.Bu Riyalleri de varlığını gözlerimle görerek ispatladığım bazı uluslararası marka mağazalarda harcayabilirsiniz veya en güzelinden rengarenk İran halıları alabilirsiniz.

İran'da alıştığınız AVM zihniyetini bulamayacaksınız. Merkezin lüks semtlerinde yeni yeni açılan bir iki AVM'nin büyüklükleri sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Şahsen ben hayatımdan memnunum, her zaman sokak arşınlamayı AVM gezmeye tercih ederim.

Tahran ile ilk tanışmamızda gözüme çarpan bazı giyim markalarını (ZARA, ADİDAS, BENETTON, SWATCH, ASICS, TRİUMPH, SISLEY, BERSHKA, SWAROWSKİ, CARTİER, US POLO, CLARKS) Africa caddesinde ( Nelson Mandela Caddesi de diyorlar), bazılarını da (NIKE, REEBOK, PUMA, WILSON, FILA, DE LONGHI) Şeriati Caddesinde bulabilirsiniz.

Gezerken benzininiz bittiyse bu caddelerin yakınlarında benzin istasyonları da mevcut. Üstelik de neredeyse BEDAVA. Sırf bu yüzden İran'da kalabilirim yemin ediyorum. İstanbul'da litresini yaklaşık 1,75 USD' ye aldığım 95 oktan benzinin buradaki fiyatı 30 cent! Mazotun ise fiyatı o kadar ucuz ki bilmiyorlar. Kimse dizel araç kullanmıyor. Dizeli sadece kamyoncular kullanıyormuş.

Önümüz ev bulma, eşya alma ve yerleşme günleri. Bu alışverişler sırasında şehri keşfettikçe daha geniş içeriklerle ne-nerede bölümü yazmaya devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder